Tarih : 21.03.2021 - 17:29

Sanal Fuarcılık Tutmaz

Hürriyet Akdeniz Editör Masası’na konuk olan ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, şirketin geçmişi, geleceği ve hedefleri konusunda cesur açıklamalar yaptı:

 

ANTALYA Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. (ANFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, Hürriyet Akdeniz Editör Masası’nın konuğu oldu.

 

PANDEMİNİN fuarcılık üzerindeki etkilerini ve ANFAŞ’ın ekonomik durumu ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Bıdı, sektörün tam bir belirsizlik içinde kaldığını söyledi. Bıdı, tüm fuar takviminin askıya alındığını ancak yine de karamsarlığa kapılmadıklarını belirterek, “Pandemi sonrası fuarcılığın zirve yapmasını bekliyoruz” diye konuştu. İşte, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bıdı’nın fuarcılık sektörüne yönelik tespitleri:

 

HER ŞEY YOLUNDAYDI

 

“Pandemiden önce her şey çok iyi gidiyordu. Fuarlarımız yoğun ilgi görüyordu. Tam taşlar yerine oturdu derken karşımızda koronavirüsü bulduk. Üstelik bu süreçte 20 bin metrekare olan fuar alanımızı 40 bin metrekareye çıkarmıştık. Tabii bunu yapmak için 6 milyon Euro kredi çektik.”

 

KÖTÜ ZAMANDA YAKALANDIK

 

“Pandemiye öyle kötü yakalandık ki sermaye artırımına gitmek zorunda kaldık. Sağ olsun ortaklarımız çoğunluğu da bana güvendi ve yüzde 86 ile sermaye artırımına gittik. Tabii buna karşı çıkanlar oldu. Hatta ortakları dolaşıp artırımın yapılmaması için ellerinden geleni yapanlar vardı.”

 

KOLAY PES ETMEM

 

“Ama ben kolay pes etmem, riskleri de göğüslerim. Sonuçta yüzde 86 ile sermaye artırımını gerçekleştirdik. Geri kalan yüzde ise 14 sermaye artırımına katılmadı. Topladığımız para ile borçlarımızı ödedik. Çünkü geçmişten de gelen ciddi bir borç yükü var. Bu kurumda 25 yıldır sigorta primleri ödenmemiş.”

 

RUHSAT ALAMADIK

 

“500 bin TL’lik borç 3 milyon 700 bin TL’ye ulaşmış. İnanın ruhsat almak için para bulamadık. Yani sadece pandemi değil geçmişte yapılan hatalar da bizi çok yordu. Allahtan af çıkınca prim borçlarını yapılandırdık. Şu an net borcumuz 4,5 milyon Euro. Zaman zaman kendi şirketlerimden borç alıp çarkı çeviriyorum.”

 

GELECEĞİMİZ PARLAK

 

“Tüm fuar takvimi askıya alınınca Ramazan ayı etkinlikleri için planlama yaptık. En azından genel giderleri böyle karşılayacağız. Pandemi olmasa sermaye artırımına da gerek yoktu. Yine de her şeyde bir hayır var diyoruz. Antalya’nın fuarcılık açısından geleceği var. Dubai’de fuarlar düşüşe geçti. Burası dünyanın gözdesi olabilir.”

 

FUARCILIK ŞEHRE KAZANDIRIR

 

“Dünyada fuarları belediyeler ve ticaret odaları yapıyor. Fuar işletmecileri alanlarını kiraya veriyor. Bizim de ortaklarımız arasında yerel yönetimler var ama burada böyle bir yapı yok. O yüzden biz krizden etkilendik. Fuarlar şehre canlılık getiriyor. Fuardan 10 lira kazanırsak 9 lirası şehre kalıyor.”

 

AVRUPA’YI ÖRNEK ALMALIYIZ

 

“Almanya’da her şehirde fuar var. Bu yapı herkese para kazandırıyor. Orada herkes ekip halinde çalışıyor. Otelcisi de taksicisi de fuarcıyı destekliyor. Fuarcılığın gelişmesi için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar.”

 

HEDEFLER SAPTI

 

“Pandemi tüm planlarımızı alt üst etti. Hedeflerimizden yüzde yüz saptık. İlk zamanlar fuar yapmayı da denedik ama olmadı. İnsanlar korkuyor. 2021 nasıl geçecek biz de bilmiyoruz. Pandeminin durumuna göre stratejimizi belirleyeceğiz.”

 

ANFAŞ’I İFLAS ETTİRDİ DEDİRTMEM

 

“‘Ali Bıdı ANFAŞ’ı iflas ettirdi’ dedirtmem. Gerekirse malım mülküm ne varsa ANFAŞ’a borç olarak veririm. Şu anda Bıdı ailesi olarak yüzde 55 hissemiz var. Bu hisseleri almakla iyi mi yaptım elbette tartışılır. Pandeminin etkileri artınca ortakları aradım ‘Euro bazında borç para verin. ANFAŞ borçlu, Ali Bıdı kefil’ dedim. Tabii şu koşullarda buna yanaşmadılar.”

 

RUHSAT İÇİN PARA LAZIM

 

“Hisselerimi satmak istedim kimse almadı. Tabii şu anda burası problemli. ANFAŞ’ın halen ruhsatı yok. Çünkü daha önce kimse bu işlerle ilgilenmemiş. Eski ve yeni bina aynı durumda. Şu anda ruhsat işlemleri için 4 milyon TL’lik bir kaynak gerekiyor. Ayrıca otopark ve diğer alanlarda bazı düzenlemelerin yapılması şartı var.”

 

HER ŞEYE YETŞEMİYORUM

 

“Bütün yük omuzlarımda. Ortakların, kent dinamiklerinin de bazı destekler vermesi gerekiyor. Burasını el birliği ile Antalya’nın iftiharı yapmalıyız. Yardım etmiyorlarsa da önümü kesmesinler. Pandemi sona ererse ben çok umutluyum.”

 

ANFAŞ’IN KENTE KATKISI BÜYÜK

 

“Fuarlar durunca ANFAŞ’ın kente ne kadar büyük bir katkısının olduğu ortaya çıktı. Taksiciler bile fuarları soruyor. Avrupa’da fuar zamanı restoranlarda oturma sınırınız var. İşletme 45 dakika içinde ye git diyor. Çünkü dışarıda kuyruk var. Biz de bu yapıyı Antalya’da oluşturmalıyız. Ben bunu yaparak başarı hikayesi yazmak istiyorum.”

 

KADINLARA DESTEK OLUYORUZ

 

Kadın girişimcileri desteklemek adına onlardan ücret talep etmiyoruz. Hatta uluslararası kadın girişimciler fuarı yapmak istiyorum. Giderleri de cebimden ödeyeceğim.

 

BENİM DE BEKLENTİLERİM VAR

 

ANFAŞ Bıdı ailesinin yeri değil, burası Antalya’nın yeri. Elbette bizim de beklentilerimiz var. Sonuçta ben de iş insanıyım. Belki 10 yıl sonra uluslararası bir şirket gelip burayı satın alacak. Önce ekeceksin sonra toplayacaksın.

 

HAYIR DEMEYİ ÖĞRENECEĞİM

 

ANFAŞ ile yollarım kesiştiği için pişman değilim. Diğer aile bireyleri için aynı şeyleri söyleyemem tabii. Daha önce 12 milyon Euro’luk bir otel işine girdim ve kaybettim. Burada da batacaksın diyenler var. Ben ise hatalarımla övünüyorum. Hatta koluma dövmeyle, “Hayır demeyi öğreneceğim”, “Dinle, düşün, karar ver, konuş” yazdırdım.

 

DAHA KÖTÜSÜ OLAMAZ

 

Kötü şartlarda yaşadım. Hatta verem oldum. Dibe vurdum. Sonra küllerimden yeniden doğdum. 2 kızım, 1 oğlum, 7 torunum var. Hepsinin geleceğini garanti altına aldım. Geçmişte yeterince hata yaptım artık yapmama lazım.

 

SANAL FUARCILIK TUTMAZ

 

Sanal fuar tutmaz. Bunu Berlin fuarında gördük. Çünkü fuarcılık yüz yüze yapılır. Dostluklar kurulur sonra ticaret yapılır. Fuarda temas çok önemli.Kaynak:Hürriyet

Diğer Haberler