Özel Röportaj “İş sağlığı ve güvenliği vazgeçilmez önceliğimiz olacak"

“İş sağlığı ve güvenliği vazgeçilmez önceliğimiz olacak"

“İş sağlığı ve güvenliği vazgeçilmez önceliğimiz olacak"

Fuar Aktüel olarak ülkemizin önde gelen fuar organizatörlerinin yetkilileriyle yapmış olduğumuz röportajlar serisinde bu ay UBM Istanbul EMEA (Istanbul) Kıdemli Operasyon Müdürü Erhan Berkmen’i konuk ettik. Profesyonel iş hayatına iç mimar olarak başlayan Erhan Berkmen, fuarcılığın her alanında; fuar stand tasarımından üretimine, fuar organizasyonlarında teknik müdürlükten, operasyon direktörlüğüne kadar birçok alanda çalışmış, işin mutfağını bilen deneyimli ve tecrübeli bir isim olarak karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca Berkmen’le UBM EMEA (Istanbul)’un yaptığı çalışmalarının yanında fuar dekorasyon sektöründen SSTD ile yaptıkları işbirliğine ve ülkemizdeki fuar alanlarının yeterliliğine kadar birçok alanda geleceğin fuarcılık anlayışını ele alarak keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik;

 

Erhan Berkmen kimdir? Fuarcılık alanındaki tecrübeleri nelerdir?

 

1996 yılında Bilkent Üniversitesi İç Mimari bölümünden mezun oldum ve hemen ardından ABD Connecticut eyaleti New Haven Üniversitesi'nde ‘İş Yönetimi’ alanında master yaptım. Profesyonel hayatıma 2001-2006 yılları arasında Ulusoy Holding’te ‘İç Mimar’ olarak başladım. 2006-2012 yılları arasında Hannover Messe International Istanbul firmasında ‘Teknik Müdür’, 2013 yılında UBM Istanbul’da ‘Operasyon Direktörü’, 2014 yılında da Sedef Grup firmasında‘İş Geliştirme&Kurumsal İletişim Müdürü’ olarak görev yaptım. 2015 yılında yuvaya döndüm, halen UBM EMEA (Istanbul)’da ‘Kıdemli Operasyon Müdürü’ olarak görev yapmaya devam ediyorum. Etkinlik sektöründe uzun yıllardır edindiğim deneyimleri paylaştığım yazı ve makalelerim bulunuyor, aynı zamanda sektörümüz için büyük önem taşıyan İş Sağlığı ve Güvenliği prensipleri konusuna özel ilgi duyuyorum ve çalışmalar yürütüyorum.

 

Etkinlik sektörüne girişim işin mutfağında başladı. İlk olarak, Ulusoy Holding’in fuar standlarının yapımını gerçekleştirdim. Daha sonra Hannover Fairs Türkiye’nin; BCS – Broadcast, Cable and Satellite, Travel Turkey ve Travel Turkey İzmir, WIN – World of Industry, Automechanika Istanbul, Domotex Istanbul ve CeBIT Bilişim Eurasia fuarlarında ‘teknik müdür’olarak görev yaptım. UBM ile beraber NTSR fuarları; Europort, IstanbulLight, Intertraffic, ISSA Interclean Istanbul, Boat Show ve Growtech, İstanbul fuarları; Fi Istanbul, CPhI Istanbul ve Tissue World Istanbul, ICC; CBME Istanbul ve Istanbul Kids Fashion fuarlarında çalışma şansı buldum. 2016 yılı takvimi çerçevemizde bahsi geçen fuarlarımız gerçekleşmeye devam ediyor. En yakın tarihli fuarımız, Food ingredients (Fi) İstanbul Gıda Bileşenleri. 4-6 Mayıs’ta İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Food ingredients (Fi) İstanbul Gıda Bileşenleri Fuarı’nın; Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’dan 150 marka ve 5.400’ü aşkın ziyaretçinin katılımı ile gerçekleşmesi bekleniyor. 

 

Bilindiği gibi UBM dünyada geniş bir coğrafyada fuar operasyonları olan uluslararası bir şirket. UBM fuarcılığın teknik konulardaki yönergeleri ülkemiz şartları ile hangi düzeyde uyumluluk göstermektedir? Bu konuda ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

 

UBM EMEA (Istanbul), Avrasya ve Türkiye pazarlarının uluslar arası fuarlarını düzenleyen tecrübeli bir etkinlik organizatörü. Londra borsasında işlem gören ve 40’dan fazla ülkedeki 5.000 çalışanıyla her yıl 450 etkinlik düzenleyen küresel pazarlama ve iletişim hizmetleri şirketi UBM plc. bünyesinde yer alıyor. Yerel pazarda 30 yıldan uzun bir süreye dayanan bilgi birikimimizi, dünyanın en büyük etkinlik organizatörlerinden birinin global uzmanlığı, kaynak ve altyapısıyla birleştiriyoruz ve UBM EMEA (Istanbul) olarak profesyonellere hızla büyüyen pek çok sektörde birbirleriyle bağlantı kurma ve iş yapma imkanları sunuyoruz.

 

‘İş Sağlığı ve Güvenliği’, UBM EMEA Istanbul’un en temel ve vazgeçilmez öncelikleri arasında yer alıyor. Diğer fuar firmalarından farklı olarak teknik şartname, kurallar ve uygulamalarımıza dairtüm detayları G Guide olarak adlandırdığımız tek bir kitapçıkta topladık. Bu bilgileri UBM’in dünya genelindeki ofis ve etkinliklerinde edinilen tecrübeler ile Türkiye’deki yerel uygulamalarımız dikkate alarak büyük bir hassasiyetle hazırladık. UBM, farklı coğrafyalarda yüzlerce fuar düzenliyorve bu fuarlar satış, pazarlama ve operasyon anlamında farklılıklar gösteriyor. Lokal deneyim ve çözümlere saygı duyuyoruz ve onları global standartlar seviyesine yükseltmek için de çaba sarf ediyoruz.

 

Fuarlarımız, UBM Amsterdam ve Londra ofislerinden gelen ISG uzmanları tarafından denetleniyor. 2016 yılı ile beraber, UBM’in global kriter ve yerel kanunların gerektirdiği şekilde fuar alanlarında çalışan stand mimarlık firmalarının ISG denetimleri de bağımsız yetkili bir firma ile birlikte denetlenecek ve raporlanacak. Ayrıca fuarlarımızda görev alan stand mimarlık firmalarını,  UBM’in özel veri tabanında kayıt altına almaya özen gösteriyor ve tüm kurallarımızı içeren ISG kitapçığımız G Guide’a uygun şekilde davranacaklarına dair imzalarını alıyor ve denetliyoruz. Bu firmalar özel bileklikler ile fuar alanımızagiriş yapabiliyorlar.

 

Türkiye'de mevzuat yetersizliği nedeni ile kontrolsüz bir şekilde sayıları artan ve büyüyen fuar dekorasyon sektörü ile fuar organizatörleri ne gibi sorunlar yaşamaktadırlar?

 

Fuarlarımızda yer alan standların öncelikle güvenli ve beraberinde hem katılımcımızı hem de ziyaretçimizi memnun edecek düzeyde olması için özen gösteriyoruz. Elbette bu işin bir maliyeti var ve bu nedenle bazı firmalar kendileri çözüm üretmeyi tercih edebiliyorlar. Standartlarından taviz vermeyen firmalar ise bütçelerine uygun profesyonel stand mimarlık firmaları ile çalışıyorlar. Fuar alanlarında ürün ve hizmet sunan bazı firmaların yetkilendirme belgelerinin olmaması önemli bir sorun. Bu durum, standların yetişmemesi, kalitesizlik ve ISG sorunlarını önümüze getiriyor. Dolaylı oluşan bu etkiler, fuar sektörüne olumsuz yönde yansıyor.

 

Fuar dekorasyon sektörü içinde insiyatif alarak daha çağdaş normlarda bir fuar hazırlığı yaşanması için gayret gösteren SSTD ile UBM arasında bir işbirliği arayışı olduğu duyuruldu. UBM olarak SSTD nin bu alandaki fonksiyonu nedir? Beklentileriniz nelerdir?

 

UBM EMEA (Istanbul)olarak bu yıl SSTD ile işbirliği yaptık. Bu işbirliğinin sektörde sinerji yaratacağına inanıyoruz. Fuar standlarının tasarımında ve üretiminde bizzat çalışmış biri olarak; stand mimarlık firmalarının yaptıkları işler için mutlaka yetkilendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Sektörümüz, ÇSGB, TOBB, ITO, fuar alanları, organizatör ve tedarikçileri ile sermaye, yatırım, vergi, sigorta ve tüm standartları yerine getiren firmalara sahip çıkmalı. Bu konu da saydığım sektörümüzün bir parçası olan tüm kurumlara görev ve sorumluluklar düşüyor. Türkiye’de fuarcılık sektörü birçok ülkeye kıyasla ilerleme gösteriyor, ancak yurtdışı ile karşılaştırdığımızda fuarlarımızın m2 satış bedelleri düşük kalıyor. Ama inanıyorum ki fuar kurulum ve söküm süreleri ve ISG ile ilgili yaşadığımız sıkıntılar,  çoğalan fuar ve bütçeler sayesinde iyileşme gösterecektir.

 

Bir fuar adamı olarak ülkemizdeki fuar alanlarının sayısını, büyüklüğünü ve teknik altyapısını değerlendirmeniz mümkün mü?  Yakın orta vade de mevcut görünüm ne ölçüde değişiklik gösterebilir?

 

Türkiye’nin daha fazla fuar alanına ihtiyacı olduğu bir gerçek. Şu anda var olan fuar alanları yetersiz olduğu gibi teknik alt yapı olarak da batı ülkelerindeki fuar alanlarının gerisindeyiz. ISG yasaları ile bir sıçrama yakalamış olmamıza rağmen, yeni yapılan fuar alanlarında hangar kapıları, tavan konstrüksiyonlarının stand tasarımında kullanılması ve zeminden alınan teknik hizmetlerde eksiklerimiz sürüyor. Fuar alanlarının ortak yaşam alanları olan ve profesyonel iş ortamını tamamlayan cafe, restoran, alışveriş gibi profesyonel ürün ve hizmetler ile iç içe olması gerektiğini düşünüyorum.Fuar alanlarımızda ulaşım ve otopark konusunun katılımcı ve ziyaretçilerimiz için halen en önemli konu olduğunu hatırlatmadan geçemeyeceğim.

 

Fuarcılık endüstrisinin dijital çağın yol haritasındaki izdüşümünün ne olacağını öngörüyorsunuz? Geleceğin fuarcılık anlayışı hakkındaki öngörüleriniz nelerdir?

 

Dijital çağ başında fuarların artık önemini kaybedeceği mesajı verildi, ama böyle olmadığı çok kısa zamanda anlaşıldı.Ticaret yapmak isteyen katılımcı ve ziyaretçilerimiz için fuar alanlarında ve standlarda bir araya gelmek konuşmak, görmek veel sıkışmak çok önemli. Bu sıcak temas ihtiyacı daha uzun zaman önemini koruyacak gibi görünüyor. Öte yandan eğitim, üretim, pazarlama, ulaşım, lojistik, finans gibi konulardaki ilerlemeler ile fuarcılık sektörü de elbette bir dönüşüm geçirecek. Geleceğin fuarları insanların temel ihtiyaçları etrafında yeniden şekillenecek; genetik, robotik, ulaşım ve bunun gibi, ancak bu konular insan, ülke ve coğrafyaya göre değişiklikler gösterecek. Gelecekte daha özel ve rafine konularda fuarların ön plana çıkacağını öngörüyor ve UBM EMEA (Istanbul) olarak stratejilerimizi buna göre oluşturuyoruz.