Özel Röportaj “İstanbul Önemli Bir Uluslararası Buluşma Merkezi”

“İstanbul Önemli Bir Uluslararası Buluşma Merkezi”

“İstanbul Önemli Bir Uluslararası Buluşma Merkezi”

Avrasya ve Türkiye pazarlarının en saygın uluslararası fuarlarını düzenleyen tecrübeli bir etkinlik organizatörü olan UBM EMEA (İstanbul), Türkiye’de; Boatshow, Food Ingredients, Jewelry Show, CPhI, IFSEC, Growtech Eurasia, Istanbul Light, Children Baby Maternity Expo, ISSAInterclean, Intertraffic ve Europort İstanbul gibi sektör pazarlarına liderlik eden fuarları gerçekleştiriyor. Bu önemli fuarlar arasından Haziran ayı başında düzenlenen CPhI İstanbul Fuarı’nı UBM EMEA (Istanbul) Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Başkanı Haluk Balcı’yla konuştuk.

 

Fuarı düzenleyen şirket olarak kısaca UBM EMEA (İstanbul)’u tanıyabilir miyiz?

 

"UBM EMEA (Istanbul), Avrasya ve Türkiye pazarlarının en saygın uluslararası fuarlarını düzenleyen tecrübeli bir etkinlik organizatörüdür. Yerel pazarda 30 yıldan uzun bir süreye dayanan bilgi birikimini, dünyanın en büyük etkinlik organizatörlerinden birinin küresel uzmanlığı, kaynakları ve altyapısıyla birleştiren UBM EMEA (Istanbul), profesyonellere hızla büyüyen 11 sektörde birbirleriyle bağlantı kurma ve iş yapma imkânları sunmaktadır. UBM EMEA (Istanbul)’un, Türkiye’de düzenlediği ve sektör pazarlarına liderlik eden etkinliklerinden bazıları: Istanbul Boatshow, Food Ingredients Istanbul, Istanbul Jewelry Show, CPhI Istanbul, IFSEC Istanbul, Growtech Eurasia, Istanbul Light, Children Baby Maternity Expo, ISSAInterclean Istanbul, Intertraffic Istanbul ve Europort Istanbul’dur.

 

Merkezi Londra’da bulunan UBM, hisseleri Londra Borsası’nda işlem gören, dünyanın 30’u aşkın farklı ülkesinde bulunan ofisleriyle ve 5 bin 500 kişinin üzerinde çalışanıyla lider küresel fuar organizasyon şirketidir. Dünyanın en büyük ikinci salt etkinlik organizatörüdür. Yılda 400’den fazla etkinliği ile FTSE 250 endeksi üyesidir. Geleneksel fuarcılığın dışında teknolojiye ve içeriğe önem veren ve düzenlediği her fuar ile sektörünü bir üst seviyeye taşımasını sağlayan öncü bir şirkettir."

 

Avrasya’nın en kapsamlı ilaç fuarı CPhI İlaç Fuar’ı hakkında bilgi alabilir miyiz? Neden gerçekleştiriliyor? Fuarın amacı nedir?

 

"Yaklaşık 3 bin 5 yüz metrekare üzerinde gerçekleştirilen CPhI Istanbul, yerli ve bölgesel ilaç üreticilerini, global hammadde, makine, paketleme çözümleri ve sözleşme hizmetleri sağlayıcılarıyla buluşturdu. Aynı zamanda CPhI Istanbul, 200’ü aşkın katılımcısı ve 4.000’den fazla ziyaretçisi ile Avrasya bölgesinden kendi pazarlarına düşük maliyetli ilaç ürünleri temin etmek için tedarikçi ve üretici arayan ziyaretçileri de bir araya getiriyor. İlaç sektörünün tüm dış kaynak çözüm üreticilerinin bağlantılar kurmasını sağlıyor. İlaç sektörüne dair en yeni makina, ekipman ve güncel teknolojileri sergiliyor. Ayrıca İlaç paketleme, lojistik/sevkiyat sistemlerinde en son yeniliklere ev sahipliği yapıyor."

 

Bu yılki fuara kaç ülkeden (nerelerden) ne kadar firma katıldı? Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğiniz fuara baktığınızda bu yıl CPhI 2015’e katılım arttı mı?

 

"CPhI Istanbul 2015’te 23 ülkeden 200’ü aşkın katılımcı yer aldı. 3 gün süren fuarda 4.000’in üzerinde ziyaretçiyi ağırladık. Fuara katılan firmalar çok değişik coğrafyalardan geldi. Kolombiya, Mısır, Hindistan, Slovenya, San Marino, Honkong, Kosova, Avusturya, Çin, İtalya, İsviçre, Fransa, İngiltere gibi farklı ülkelerden gelen katılımcılar sadece 3 gün süreyle CPhI Istanbul’da biraraya geliyorlar. Etkinlik, hem yerli hem uluslararası satın alma yöneticileri ve tedarikçilerini başarıyla bir araya getiriyor. Bu anlamda da ilaç sektörünün en hızlı büyüyen bölgelerinden birisi olmamıza katkı sağlıyor."

 

CPhI İlaç Fuarı’nın İstanbul’da yapılmasının özel bir nedeni var mı?

 

"CPhI Istanbul 2015, Türk ilaç sektörünün önemli isimlerini bir araya getirerek, çok düşük kâr marjlarının bulunduğu Türkiye gibi bir pazarda kârlılığın nasıl yakalanabileceği ve Türkiye’de faaliyet gösteren biyo-benzer ve jenerik ilaç üreticileri için önemli pazar fırsatlarının nasıl tanımlanabileceğine dair stratejilerin paylaşılmasını sağlayacak. Etkinlik ayrıca sağlık sistemini, pazar trendlerini, mevzuat gerekliliklerini ve Türkiye’nin eczacılık ürünleri için en önemli ihraç pazarlarının rekabetçi yapısını da sorgulayacak. Katılımcılar, eczacılık sektörüne yönelik en son bilgileri edinerek fuar ziyaretlerinden sağlayacakları faydayı artıracaktır.

 

İstanbul’un ev sahipliğini yaptığı bu büyük buluşmada, ilaç endüstrisi ile ilgili çok sayıda Türk ve uluslararası katılımcı ile ziyaretçinin bir araya getiriyoruz. Büyüyen ekonomisi ve İstanbul’un iki kıtayı birleştiren tek dünya şehri olmasının getirdiği stratejik coğrafi üstünlük sayesinde, Türkiye’nin kısa süre içinde sağlık ve ilaç sektörleri için önemli bir uluslararası buluşma merkezi olacağı muhakkaktır.

 

2002 yılından itibaren Türkiye ilaç endüstrisinin global bir oyuncu olabileceği fikrini taşıyoruz. Dünyanın her yerindeki firmalara üretim yapabilecek modern tesislere sahibiz. İstanbul bir kavşak noktası, Türkiye pek çok ülke ile yakın ilişkileri olan ve sağlık hizmetleri yatırımlarına devam eden bir ülke. Bu nedenle, CPhI Istanbul’un büyüyerek devam etmesinin, hem ilaç endüstrimizin tanıtımına hem de firmalarımızın yabancı partnerlerle iş ortaklıkları geliştirmesine katkı sağlayarak ihracatımıza olumlu yansıyacaktır."

 

CPhI İlaç Fuar’ıkatılımcılarına ne yönden faydalar sağlayacak?

 

"Ziyaretçilerimiz Balkanlar, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın büyüyen ilaç pazarlarına erişme imkanı bulabilecekler. Avrasya bölgesinin makine, hammadde, ambalajlama çözümleri ve sözleşme hizmetleri sunan tedarikçi ve üreticileri ile iş yapma fırsatı yakalayacakları gibi potansiyel iş ortakları ile tanışabilecekler.

 

Türkiye’deki ilaç şirketleri TÜBİTAK’ın önemli desteğini de alarak Ar-Ge konusunda büyük yatırımlar yaptığını, özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi (MENA Bölgesi) ile Türki Cumhuriyetler (CIS Bölgesi) ülkeler için önemli bir üretim merkezi haline gelmektedirler. Bu bölgeden gelecek olan ziyaretçiler için fuarımız en uygun platformdur."

 

CPhI İlaç Fuarı’nın Türkiye’deki ilaç pazarındaki büyümeye katkısı olacak mı?

 

"UBM EMEA (Istanbul) olarak bizim bir bölgesel CPhI Fuarı organize etme kararımızda iki önemli faktör rol oynadı. İlki, CPhI Worldwide’a ilgi duyan Türk firmalarının son yıllarda giderek küreselleşmesi, ikincisi ise bölgesel bir kitlenin yani belli bir bölgedeki firmaların satın almalarını içinde bulundukları bölge ve buna yakın çevrede gerçekleştirme hedefidir.

 

Bu fuarın Türkiye’ye getirilmesi sürecinde önemli bir rol oynayan etkenlerden biri de Türkiye’nin Avrupa’nın altıncı ve dünyanın onaltıncı büyük ilaç pazarı olması. Uluslararası firmalar büyük potansiyel olarak gördükleri Türkiye pazarına yatırım yapmaya devam ederken, bu pazardan uzun vadede önemli bir kazanım elde etme çabası içindeler. Bu bağlamda da CPhI Istanbul İlaç Fuarı’nı, hedeflerine ulaşma konusunda, önemli bir araç olarak görmekteler.

 

Türkiye’nin önümüzdeki bir kaç yıl içinde yatırım için oldukça ilgi çekici bir ülke olacağı öngörülüyor. Bu fuarın amacı yerel ilaç üreticilerini bölge tedarikçileriyle bir araya getirerek büyümeyi teşvik etmek ve üretim odaklı şekilde küresel ilaç endüstrisinde bölgenin ve Türkiye’nin önemli bir rol üstlenmesini sağlamaktır."

 

Fuar için hazırlanan ilaç sektörüyle ilgili araştırmayı (GBR raporu) bizimle paylaşır mısınız?

 

"CPhI, Global Business Reports (GBR) işbirliği ile Türkiye’nin sağlık sektörüne dair kapsamlı bir araştırma başlatıldı. GBR tarafından yayınlanacak Türkiye İlaç Sektörü Raporu 2015’in, bölgede hızla gelişen ilaç pazarına ışık tutması bekleniyor. Rapor’da, Türkiye ilaç üretim sektörünün yapısı, üretimin yabancı pazarlardaki etkisini arttıran stratejik konular, sağlık sektöründe merkezi düzenlemenin neden olduğu engeller ve fırsatlar, sağlık kampüsleri, kamu-özel ortaklıklarında bulunan fırsatlar, Türk ilaç sektörünün 2023 yılına kadar 36 milyar dolarlık öngörülen piyasa değerine ulaşma kapasitesinin tahmin edilmesi gibi konular yer alıyor. Ayrıca, aralarında özel ve kamu sektörlerinden fikir liderleri de bulunan 50’den fazla kişinin, sektörün potansiyeli ve bu pazara girenleri bekleyen olası riskler konularındaki görüşleri de raporun içeriğini zenginleştiriyor."

 

CPhI Tedarikçi Rehberi hizmetinden bahseder misiniz?

 

"CPhI Tedarikçi Rehberi hizmetini, CPhI Istanbul katılımcılarına ücretsiz olarak sunduk. Bu rehber sayesinde alıcılar ve tedarikçiler, fuar alanında birbirleriyle kolayca iletişime geçtiler. Fuar öncesinde web sitesi üzerinden  taleplerini oluşturan katılımcılar, bu sistem sayesinde fuar alanında kolayca biraraya gelme imkanı buldular."

 

CPhI, dernekler tarafından destekleniyor mu? Bu konuda bilgi alabilir miyiz?

 

"Uluslararası CPhI İstanbul 2015, UBM EMEA (Istanbul) tarafından Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB),İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve T.C. Ekonomi Bakanlığı destekleri ve İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası (İEİS)'in resmi ortaklığıyla düzenleniyor. Deva İlaç elmas sponsorluğunu, Nobel İlaç platin sponsorluğunu ve BECTON DICKINSON altın sponsorluğunu, Çin Ticaret Odası (CCCMHPIE) kokteyl sponsorluğunu üstlenirken, World Medicine, Ekin Kimya, Kura, Pharma Targeting, Pharmactive ve Mustafa Nevzat sponsor şirketler olarak CPhI İstanbul 2015’te yerini aldı."

 

Türkiye’deki ilaç pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

"IMS Health raporuna göre, Dünya İlaç Pazarı 2014 yılında 934,4 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye ilaç pazarı, 2014 yılında kutu bazında %2,7’lik bir artış ile pazar değerini korurken, ithal ürünlerdeki artışın etkisi ile TL bazında %8,8 büyümüştür. Türkiye ilaç sektörünün 2014 yılında yüzde 8,8 oranında bir büyüme yakaladığını belirten GBR’ın Türkiye Değerlendirme Raporu’nda bazı şirketlerin bu rakamın çok daha üzerinde bir büyüme yakaladığı, bazı şirketlerin 2015 yılında yüzde 38 oranında büyüme rakamlarına ulaşacağına dikkat çekilmiştir.

 

Türkiye kurulu olan kapasite, üretim standartları ve teknoloji açısından şu anda ileri düzey bir ilaç sektörüne sahiptir. Sektör 300 ilaç şirketinden oluşmaktadır, mevcut ilaç sayısı 8.000’dir ve yaklaşık olarak 30 bin kişi istihdam edilmektedir. Bu hacim ve 7 milyar Amerikan Doları tutarında cirosu, Türkiye ilaç pazarını dünyanın 16. ve Avrupa'yı 6. en büyük pazarı yapmaktadır.

 

Reçeteli ilaç pazarı tedavi grupları açısından incelendiğinde, TL bazında, onkoloji ürünlerinin değerde pazar paylarını arttırmaya devam ederek %11,2’lik pay ile, antibiyotik grubundaki düşüşe paralel olarak, ilk sıraya yükselmektedir. Antidiabetikler grubu yükselişini devam ettirerek, % 6,2 oranıyla pay kaybetmekte olan antiromatizmal grubuna ulaşmıştır. Antibiyotikler grubu %11,5 seviyesinden %8,5 seviyesine, kardiyovasküler grubu da %7.6 seviyesinden %5,8 seviyesine inerek pay kaybetmeye devam etmiştir. Kutu bazında incelediğimizde ise antibiyotik ürünlerinin pazar payını kaybetmeye devam ederek %10,9 seviyesine indiği ve antiromatizmal ürün grubunun %12 seviyesine ulaşarak 1. sıraya yerleştiği görülmektedir. Soğuk algınlığı, öksürük ilaçları, analjezik ürünleri, kardiyovasküler ve sindirim sistemi ilaçları ürün gruplarının ise sıralarını koruduğu görülmektedir. 2013 yılında tutar ölçeğinde %30,4 olan eşdeğer ilaçların pazar payı, 2014 yılında %29,6’ya gerilemiştir. Kutu ölçeğinde ise küçük bir gerileme yaşanmış ve pay %50,6 seviyesinde gerçekleşmiştir.

 

Türkiye ilaç endüstrisi güçlü iç pazarın ve strateji eksikliğinin etkisiyle bugüne kadar iç pazar odaklı kalmış, ihracatı oldukça düşük seyretmiş, özellikle yüksek katma değerli ve teknoloji yatırımı yüksek tedavi gruplarında ithalata bağımlılığı giderek artmıştır. 2013 yılı ilaç endüstrisi verileri incelendiğinde, kutu bazında ithal ürünlerin payının %23 olduğu, ancak değer bazında söz konusunu oranın %50,6’ya ulaştığı görülmüştü. 2014 yılı ilaç endüstrisi verileri incelendiğinde, 2013 yılına göre sabit kaldığı ve de kutu bazında ithal ürünlerin payının %27 olduğu, ancak değer bazında %58’e ulaştığı görülmektedir.

 

2013 yılına bakıldığında, ihracatın 818 milyon dolar olduğu, ithalatın ise 4.498 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği ve ihracatın ithalatı karşılama oranının %18,18’e yükseldiği görülmüştür. 2014 yılında ise ihracat 856 milyon dolar‘a çıkarken, ithalat ise 4.743 milyar dolar seviyesine geldi. Dolayısıyla da ihracatın ithalatı karşılama oranı da %18,18’ten %18,05’e gerilemektedir.

 

Ülke bazında eczacılık ürünleri ithalat ve ihracatı incelendiğinde, 2014’te 170 ülkeye ihracat, 94 ülkeden ithalat yapıldığı görülmektedir. 2014’te sırasıyla Almanya, ABD, Fransa, İsviçre, İtalya, İngiltere ve İrlanda sektörün en çok ithalat yaptığı ülkelerdir. Sektörün en önemli ihracat pazarları ise Güney Kore, İsviçre, Almanya, Irak, İran, Rusya Federasyonu, ABD ve Azerbaycan olarak sıralanabilir."