Özel Röportaj CNR Kitap Fuarı Herkesi Memnun Edecek

CNR Kitap Fuarı Herkesi Memnun Edecek

CNR Kitap Fuarı Herkesi Memnun Edecek

Yazar etkinlikleri, söyleşiler ve sergilerle açık kalacağı günlerde takvimini tamamen dolduran CNR Kitap Fuarı, bu sene kitapseverlerin gözünü ve gönlünü doyuracak. Biz de 10 Mart itibariyle kitapseverleri ağırlayacak CNR Kitap Fuarı öncesinde, Büyük Doğu Yayınları Genel Koordinatörü ve Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda da İTO Basım Yayın Meslek Komitesi'nde ve Kültür Bakanlığı Uluslararası Fuarlar Komitesi'nde görev alan Emrah Kısakürek ile son dönemlerde olağanüstü ilgi gören kitap fuarları üzerine kısa bir söyleşi yaptık. 

 

Bize kendinizi tanıtır mısınız? Fuarcılık sektörü ve CNR Holding ile yollarınız nasıl kesişti? 

 

Emrah Kısakürek. Büyük Doğu Yayınları’nın Genel Koordinatörüyüm. Üçüncü kuşak olarak yayınevinin başındayım. Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanıyım. İTO Basım Yayın Meslek Komitesi'nde ve Kültür Bakanlığı Uluslararası Fuarlar Komitesi'nde de görev alıyorum.

 

1996 yılından beri fuarlara iştirak ediyorum. 2003'te ilk kez Tüyap'taki fuara katıldım. Ardından 2008 yılında Türkiye'nin konuk ülke olduğu Frankfurt Kitap Fuarı'na iştirak etim. Büyük Doğu Yayınevi olarak 2010’dan itibaren Frankfurt Kitap Fuarı'nda her yıl stand açtık. Londra, Pekin, Seul, Guadalajara, Bosna, Selanik, Abu Dhabi katıldığım diğer fuarlar. Yönetim Kuruluna seçildiğim yıl CNR ile Basın Yayın Birliği ortak olarak fuar yapma kararı almıştı. Sanırım, Pınar Hanım ile ilk sözleşme imzalayanlardan biriyim.

 

CNR Kitap Fuarı fikri nasıl ortaya çıktı? Uzun zamandır gerçekleştirilen ve epey güçlü konumda bir fuar varken İstanbul’da ikinci bir kitap fuarı yapılıyor olması kitapseverler ve yayınevleri arasında nasıl karşılandı?

 

Derneğimizin Yönetim Kurulu yanında bir de bizlerin seçtiği yaşça bizlerden büyük, sektörde sözü geçen ve tecrübeli ağabeylerimizden oluşan bir istişare heyetimiz var. Yönetim ve İstişare Kurulu toplantılarından birinde İstanbul'da Tüyap'tan sonra ikinci bir fuar daha yapılabileceği fikri ortaya atıldı. Uzun tartışmalar ve istişarelerden sonra bu iş için kollar sıvandı.

Önceleri kimse bu fuarın başarılı olacağını düşünmüyordu. Hatta dernek üyelerimizin bazıları hatır için katıldıklarını beyan ediyorlardı. Ancak 170 bin ziyaretçiden 400 binlere geldik. Sektördeki tüm yayınevleri, artık bu fuarın önemini anladı. Önemli olan okuyuculara İstanbul’un neredeyse ortasında, Yeşilköy'de bir fuar olduğunun ve bu fuarda her yayınevinin kitaplarına ulaşılabileceğinin iyi anlatılmasıdır. Bu yıl daha iyiye ulaşacağımıza inanıyoruz. Biz birkaç yıldır bazı çakışan fuarlar nedeniyle birkaç kez salon ve tarih değiştirdik. Ancak bundan sonraki yıllarda salon ve tarih bakımından istikrarı sağlarsak, o zaman okuyucularımız da bu tarihleri benimser.

 

Kitap fuarlarının Anadolu’da yaygınlaştığını gözlemliyoruz. CNR Holding’in Anadolu projeleri için neler söylemek istersiniz?

 

Kocaeli, Erzurum ve Üsküdar gibi başarılı örneklerini gördüğümüz ve yerel belediyelerin organize ettiği fuarlar bize kitapseverlerle birebir karşılaşma mekanlarını oluşturuyor. CNR’ın Öncelikle Mersin Kitap Fuarı var. İlk yıl kapılar açıldıktan az sonra ellerinde kitap listeleriyle yayınevi arayan okuyucular bu fuarın iyiye gideceğinin işaretiydi. Kaldı ki Basın Yayın Birliği ve CNR gibi Mersin'de İl Milli Eğitim, Müdürlüğü ve Belediye de fuarın daha iyiye gitmesi için yoğun olarak çalıştılar. Fuarın tek katkısı yayıncıya değil. Aynı zamanda o şehrin, otelleri, lokantaları, marketleri de fuardan ikinci derece fayda sağlayan işletmeler.

 

Bu yıl fuarda bizi ne gibi yenilikler bekliyor? Hangi konukları ağırlayacaksınız? Sürprizler var mı?

 

Fuarın Onur Yazarı Alev Alatlı. Fuara katılan neredeyse her yayınevinin bir yazar etkinliği var. Canan Karatay, Selahattin Yusuf, Furkan Çalışkan ilk aklıma gelen isimler. Etkinlik ve söyleşi programı bu yıl neredeyse tamamen doldu.

 

Fuarda 100'ün üstünde Arap yayıncı da yer alıyor. 3. İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları kapsamında 50 ülkeden 100 yayınevi temsilcisi İstanbul’a geliyor.

 

Bu yıl Necip Fazıl Kısakürek’in Çile şiirinden yola çıkarak hazırlanan "Bir Şiir Bir Hayat ÇİLE" isimli sergi de okuyucularımız için hazırlanıyor. Necip Fazıl Kısakürek’in fotoğraflarının yanı sıra, özel eşyalarından bazıları da sergilenecek.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü de İbrahim Müteferrika sergisi hazırlıyor. Bu sergide İbrahim Müteferrika’nın bastığı ilk eserlerden örnekler olacak.

 

Geçtiğimiz yıl 400.000 civarında kitapsever CNR Kitap Fuarı'nı ziyaret etti. Bu yıl hedefiniz nedir? Katılımcı sayısı açısından orta uzun vadeli hedefleriniz nedir?

 

İstanbul’un nüfusu 20 milyona dayandı. Bu nüfus içinde 400 bin küçük bir rakam. Hedefimiz, 2023 yılında kitap sektörü büyüklüğü bakımında dünyanın 5. ülkesi olabilmek. Bunun için kitap okuma oranlarını daha da yukarılara taşınmak zorundayız. 

 

Kitap satın alma alışkanlıklarında kitap fuarının belirleyiciliği nedir?

 

Türkiye'de geçen yıl 60 bin yeni kitap yayınlanmış. İstanbul veya Ankara veya başka bir büyük şehirde bu 60 bin kitabın aynı anda sergilenebileceği bir kitapçı yok. yenilerin yanında daha önceden basılmış eserlerin sergilenmesi de söz konusu olunca düşünün ihtiyaç duyulacak rafın büyüklüğünü. Kitapseverler hala kitaba dokunarak, içindeki mürekkep kokusunu koklayarak kitap alıyor ve hala kitapçılara gidiyorlar. İşte kitap fuarları burada imdada yetişiyor. Artık bir çok yayıncı yeni kitap tanıtımlarını fuarlarda yapmaya başladı. Bu da fuarı ziyaret edenlerin yeni çıkmış bir dolu kitabı kısa sürede önlerine getiriyor.

 

Eskiden kitap alışkanlığının olmadığından yakınılırken son dönemlerde bilhassa gençler arasında kitaplara ilginin arttığını görüyoruz. Bunu neye bağlıyorsunuz?

 

Ben bunun çocukluktan başlayan bir alışkanlığın devamı olduğunu düşünüyorum. Çocukluktan sıyrılıp, kendi beğenileri ve ilgilerine göre kitap seçiyorlar. Eğer okumayı yaşamının bir parçası haline getirebilmişse, o zaman bu alışkanlığını sürdürmek için kaliteli eser arayışına giriyor.

 

Teşekkür ederiz.