Özel Röportaj Fuarcılık Sektörünün Geleceği "ACE of M.I.C.E. Exhibition"da

Fuarcılık Sektörünün Geleceği "ACE of M.I.C.E. Exhibition"da

Fuarcılık Sektörünün Geleceği "ACE of M.I.C.E. Exhibition"da

Türkiye’nin tek kongre, toplantı ve etkinlik endüstrisi fuarı “ACE of M.I.C.E. Exhibition” Turizm Medya Grubu organizasyonunda 16-18 Mart 2016 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ve İstanbul Lütfi Kırdar – ICEC‘de 3.kez MICE profesyonellerini ağırlayacak. Dünya MICE endüstrisinin 3. büyük fuar&zirvesi ve dünya MICE endüstrisinin en büyük ödül törenini gerçekleştirdiklerini belirten Turizm Medya Grubu Genel Müdürü Volkan Ataman bu önemli organizasyonlarla ilgili detayları sitemize açıkladı.

 

ACE of MICE Exhibition 2016 içeriği hakkında bilgi verir misiniz? Bu yıl katılımcıları neler bekliyor? Geçen yıldan farklı olarak neler yapıldı?

 

"Türkiye’nin tek kongre, toplantı ve etkinlik endüstrisi fuarı 'ACE of M.I.C.E. Exhibition' Turizm Medya Grubu organizasyonunda 16-18 Mart 2016 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ve İstanbul Lütfi Kırdar – ICEC ‘de 3.kez MICE profesyonellerini ağırlayacak. 2015 senesinde 25 ülkeden 269 katılımcı, 11.687 ziyaretçi ağırlayan AME, Türkiye, Kuzey ve Latin Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Asya ülkelerinden toplamda 656 satın alıcı ağırlamış ve toplamda 8.551 B2B görüşme gerçekleşmiştir. 2016 senesinde fuarımızı 8103 m2'lik bir alana çıkartıyor ve yabancı katılımcılarla beraber 329 stant sayısına ulaşmış oluyoruz.

 

3 gün boyunca B2B görüşmelerin yer alacağı fuarda aynı zamanda kurumsal firmaların, MICE sektörünün ve cemiyet hayatının önemli kadın simalarının ağırlanacağı “MICE’ın Kadınları”paneli; fuarcılık sektörünün geleceğinin tartışılacağı “Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği Çalıştay ve Zirvesi”; etkinlik pazarlaması, etkinlik satın alma süreçleri, sosyal medya, nöromarketing, hybrid toplantılar, greenmeeting, mobil etkinlik çözümleri, etkinlik teknolojileri ve daha pek çok farklı konudaki oturumlar; Türkiye’deki 15 köklü üniversitenin Turizm ve Pazarlama İletişimi Fakültesi öğrenci ve öğretim görevlilerinin sektör duayenleriyle bir araya geleceği çalıştay ve interaktif söyleşiler fuara damgasını vuracak.

 

16 Mart akşamı Feriye Lokantası’nda gerçekleşecek 'Network Gecesi' ile, fuarın 2. günü olan 17 Mart akşamı Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde 2.500’ün üzerinde sektör profesyonelinin katılımıyla düzenlenecek 4. ACE of M.I.C.E. Ödül Töreni’nde misafirlerimize Oscar tadında unutulmaz bir gece yaşatacağız."

 

ACE of M.I.C.E.'ın sektöre ne gibi katkıları bulunuyor?

 

"ACE of MICE Türkiye'de MICE endüstrinin varlığını-farkındalığını ortaya çıkarıyor, Türkiye MICE endüstrisinin global MICE pazarında tanıtımını sağlıyor. Hosted buyer programıyla yeni kongre, toplantı ve etkinliklerin Türkiye'ye kazandırılmasını, sektörün sürdürülebilir olmasını, sektör paydaşlarının bir araya gelmesini, paneller ve seminerlerle sektör sorunlarını tartışabilme, çözüm yollarının bulunmasını ve mesleki gelişim sağlanmasını, sektörün motive olmasını, gençlerin MICE sektöründe doğru kariyer yapabilmeleri için yönlendirilmesine kadar bir çok misyonu içerisinde barındıran Dünya MICE endüstrisinin 3. büyük fuar & zirvesi ve dünya MICE endüstrisinin en büyük ödül törenidir."

 

ACE of M.I.C.E. 2016’nın bu yıl düzenlenecek Ödül Töreni için ne gibi hazırlıklar yapıldı? Katılımcıları bekleyen sürprizler neler? Ödüllere yeni kategoriler eklendi mi?

 

"ACE of MICE ödülleri bu sene 4. kez Türkiye ve Global MICE endüstrisinden 2.500 kişinin katılımıyla Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde gerçekleştirilecek. 28 kategoride gerçekleştirilecek ödüllerde 'en iyi etkinlik prodükisyonu', 'en iyi sahne tasarımı', 'en iyi AVM etkinliği', 'en iyi çocuk etkinliği', 'en iyi incentive etkinliği' gibi yeni kategoriler eklendi. Başvuruları ağırlıklı olarak kurumsal şirketlerin üst düzey yöneticilerinden ve MICE sektörünün önde gelen firma sahiplerinden oluşan 74 kişilik 3 ayrı jüri heyeti değerlendirecek. Finale kalan firma sahipleri 15 Ocak'ta 1 tam gün boyunca jüri üyelerine bire bir sunumlarını noter huzurunda yapacaklar ve gün sonunda birinciler belli olmuş olacak. Kazananlar ödüllerini 17 Mart'ta Oscar gibi bir törenle alacaklar. Ödüllere 138 sponsor firmamızın desteği ile MICE sektörünün asaletine yakışır bir şekilde hazırlanıyoruz.

 

Türkiye M.I.C.E pazarının hacmi ne kadar? 

 

"Türkiye MICE endüstrisi pazar hacmini ortaya çıkarabilmek için kurumsal şirketlerin etkinlik planlayıcıları, toplantı otelleri, kongre merkezleri ve toplantı yönetim firmalarından 800 firmanın katılımı ile Türkiye'deki ilk MICE pazar araştırmasını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bir kaç örnek verecek olursam;

 

Toplantı ve etkinlik yönetim firmalarının %29,3’ü yıllık MICE cirosunun 1 ila 5 milyon Euro aralığında olduğunu belirtirken 5 milyon Euro ciroya sahip olan firmaların oranı ise %20 bandında seyretmektedir. (datamızda 1.200 den fazla toplantı yönetim firması mevcut)

 

Etkinlik sayılarına baktığımızda toplantı otellerinin %42.1’i 20-50 arası etkinliğe ev sahipliği yaparken, 20-100 arası etkinliğe ev sahipliği yapan katılımcıların oranı %24. Yıl boyunca 200’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapan mekanlar ise %16 gibi bir orana tekabül etmektedir. (datamızda 1.300 üzerinde toplantı oteli mevcut)

 

Toplantı otellerinin %22’si 100.000 – 500.000 Euro aralığında bir MICE cirosuna sahipken yüzde 21’inin ise 1.000.000 – 3.000.000 Euro aralığında ciroya sahip olduğu görülmektedir. 10 Milyon Euro’dan daha fazla cirosu olan toplantı otellerinin oranı ise %7,2 olarak göze çarpmaktadır.

 

Kongre , toplantı ve etkinlikler için ayrılan bütçede kurumsal firmaların ve satın alıcıların %28,5’i 50.000 Euro’ya kadar cevabını verirken 100bin ile 250bin Euro bütçesi olan firmaların oranı ise %17,1 olarak görülmektedir. Bütçesi 1milyon Euro ve üzeri olan firmaları oranı % 15,2’dir.

 

Türkiye Turizm gelirinin %40'ının MICE endüstrisinden kazanıldığı tahmin edilmektedir. MICE için ülkemize gelen delegelerin üst düzey gelir ve eğitim seviyesine sahip oldukları için kişi başı bıraktıkları gelirin 2.280 dolar civarı olduğu tahmin edilmektedir.

 

Ayrıca bu ayda 3.500 şirkete 2015 yılında yaşanan Ankara patlaması, Suriye mülteci krizi, doğuda terör sorunu, Rus uçağının düşürülmesi, 6 aya yakın hükümetsiz geçen seçim sürecinin kaç adet kongre, toplantı ve etkinliğin iptaline yol açtığı ve bunun cirosal boyutunun ne olduğu ile 2016 yılında kesinleşmiş kongre, toplantı ve etkinlik sayıları ile cirolarını ölçen çok kapsamlı bir istatistiki çalışma yapıyoruz."

 

Dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslandığınızda Türkiye M.I.C.E sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörün daha da canlanması için neler yapılabilir?

 

"MICE pazarı ülke şartlarından çok etkilenen bir endüstri. Ülkenin güvenli olması, alt yapısı, destinasyonun doğru pazarlanması, özgürlükler-hukuki alt yapısının güçlü olması gibi bir çok etken var. Örneğin Suriye mülteci krizi, Ankara patlaması, doğuda terör sorunu, Rus uçağının düşürülmesi, 6 aya yakın hükümetsiz geçen seçim süreci maalesef sektörü negatif yönde çok etkiledi. Diğer ülkelerle karşılaştıracak olursak çok açık ve net şunu söyleyebilirim; Türkiye MICE pazarı var olan ülke şartlarında ortaya harikalar çıkarıyor! Üreticilik, kreativite, hizmet ve servis kalitemiz, otel ve kongre merkezlerimizin yeni ve teknolojik oluşu üstün yönlerimiz. Dünya standartlarında binlerce kongre ve etkinlik düzenliyoruz. Ülkemizin tarihi, geçmişi, doğal güzellikleri, mevsimi, bulunduğu coğrafyanın merkezi olması, en önemlisi THY'nın 264 noktaya direk ulaşım sağlaması bizi öne çıkan özelliklerimiz diyebilirim. Sektörümüzün canlanması için özellikle ilgili bakanlıkların MICE endüstrisini görmesi, bizlerin fikir ve görüşleri alınarak uzun vadeli stratejik planların yapılması ve bunların kararlılıkla uygulanmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum."

 

Fuarcılık zirvesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

"Fuarın son günü 18 Mart 2016 tarihinde gerçekleşecek olan zirve, SSTD (Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği) üyeleri ile üniversitelerin mimarlık, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım bölüm öğrencilerini buluşturacak olan “Stand Tasarımı Etkinliği” ile start alacaktır. Fuarcılık sektörünün bugünü, yarını ve yaşadığı sıkıntıları tartışıyor olacağımız “Fuarcılık Sektörünün Geleceği” zirvesinde aralarında UFI (The Global Association of the Exhibition Industry) Operasyonlardan Sorumlu Direktör Sonia Thomas, IFES (International Federation of Exhibition and Event Services) Başkanı Voicu Sferdianu’nun da bulunduğu ülkemiz ve dünyadan sektörün lider kurumlarının üst düzey yöneticilerini dinleme fırsatı yakalıyor olacaksınız. Devam eden oturumlarda ise fuar, kongre ve etkinlik alanlarında geçici yapıların tarif edilmesi ve şirket kriterlerinin belirlenmesi konularında çok değerli konuşmacıların katılımıyla birbirinden zengin 2 ayrı oturum organize edilecektir. Sektörün duayen isimlerini ilk kez fuarımızda bir arada ağırlıyor ve katılımcılarımızla buluşturuyor olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz."