Tarih : 27.05.2013 - 17:41

Baş Döndüren Fuar Trafiği

Geçenlerde Hindistan'dan bir telefon geldi. Telefonun ucunda çat pat Türkçe konuşan bir kişi. "Buyrun" dedim.

 

- "Sanırım İstanbul' da şu anda bir gayrimenkul fuarı var. Bu fuar gerçekten yapılıyor mu? Bilgi verebilir misiniz" dedi. 

 

Hiç ihtimal vermediğim için önce; "yanılıyorsunuz" diyecek oldum sonra "acaba" diyerek hızlıca masamın üstündeki kaynaklara göz gezdirdim. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde aynen söylediği gibi bir fuarın düzenlendiğini gördüm. Sözde bir fuar haberleri sitesini yönetiyorsunuz ama hali hazırda yapılmakta olan fuardan bir yabancı vasıtası ile haberdar oluyorsunuz.  Biraz ironik biraz da utandırıcı bir durum. Ama bir o kadar da ülkemizde fuar yoğunluğunun ulaştığı boyutları gösteriyor.

 

Fuarların sayısı arttığı gibi ana sektörlere ait fuarlar alt sektörlere bölünerek çeşitlendi. Hiç ele alınmayan sektörlerin fuarları yapılmaya başlandı. Yabancı firmalar ülkemizdeki bazı fuar şirketlerini alarak dışarıda düzenlenen fuarları bir bir ülkemize sürüklemeye başladılar. Ekonominin istikrar kazanması ile yerleşik fuarların katılımcı sayıları katlanarak arttı. Anadolu fuarcılığı başta Tüyap fuarları olmak üzere önemli aşama kaydetti.

 

Bu baş döndüren fuar trafiği karşısında sektör hazırlıksız yakalandı diyebiliriz. Bilhassa İstanbul, sergi salonları açısından büyük sıkıntı yaşıyor. Mevcut salonlar fuarların büyüklüğü açısından yeterli düzeyde olmasına rağmen aynı alanda çok sık fuar yapılması altyapıyı fena şekilde zorluyor. Neredeyse her hafta fuar olunca 4 gün fuardan arta kalan 3 günde hem salonları boşaltmak hem de bir sonraki fuar için yeniden organize olmak gerekiyor. Hal böyleyken fuar alanları 7/24 açık kalıyor. Durmak yok dinlenmek yok. Bolca gürültü, bir sürü iş kazası. Son zamanlarda stand dekorasyoncuları ile sorunu olan katılımcı firmalarda büyük artış olduğu söyleniyor. Büyümeye karşı iyi organize olamayan dekorasyon sektörü hem işçileri hem de müşterileri ile bir hayli sorun yaşıyor.

 

Her fuarın başarıya ulaştığını söylemek ise zor. Balık sürüsünü kaçırmamak psikolojisi ile alelacele alınan yeni fuar yatırımları, yetersiz tanıtımlar yerli katılımcıyı küstürürken yabancıları hayal kırıklığına uğratabiliyor. Neyse ki fuar düzenleyicilerimizin büyük bir kısmı iyi niyetli ve fuarcılığın nerelerden bu günlere geldiğini gayet iyi biliyorlar. Her katılımcının tebessüm ile fuardan ayrılması için gevşemeden çalışmaya devam ediyorlar. 

Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları