Tarih : 03.01.2015 - 15:45

Sizin Fuarınız Hangisi?

Fuarları katılımcı beklentilerine göre sınıflandıracak olursak, aslında her fuarın bambaşka dinamiklere sahip olduğunu görürüz. Bu türden bir değerlendirme fuarlara bakış açınızı değiştirebilir. Şimdi bu farklılıklara birlikte göz atalım;

 

İHTİSAS FUARLARI

 

Modern dünyada fuar denildiğinde ilk akla gelmesi gereken fuarlar bunlardır. Fuar katılımcıları yeni iş fırsatları yakalamak için ürün portföyünden çok kurumsal kimlikleri ile öne çıkmak isterler. Her türlü ürünün benzer kalitelerde üretilebildiği günümüzde marka değeri ve hizmet kalitesi bu tip fuarlarda vurgulanmak istenen unsurlardır. Esas gaye mal satmak değil müşteri kapmaktır.

 

SHOWROOM FUARLAR

 

Bu tip fuarların ziyaretçileri pek çok ürünü yerinde görüp mukayese ederek fuar alanında sipariş vermek isteyen toptancı firma temsilcileridir. Sektörün oyuncuları her yıl fuara katılmak ve pazardan pay kapmak eğilimindedirler. Fuarda sipariş masaları açılır ve teşhir alanlarında önceden kodlanmış ürünler üzerinden habire sipariş yazılır. Katılımcıları istikrarlıdır ve hemen her biri fuar sonunda ölçülebilir fayda sağlarlar. Ülkemizde düzenlenen ayakkabı ve konfeksiyon fuarları bu tip fuarlara örnek teşkil eder.

 

STK FUARLARI

 

Adı üstünde bazı sivil toplum kuruluşlarının güçlerini göstermek ve üyeleri arasındaki dayanışmayı artırmak adına düzenlenen organizasyonlardır. Hal böyle olunca fuarın sektörel bir konusu yoktur ve bir çiğ köfteci ile bir emlakçıyı aynı fuarda yanyana görebilirsiniz. Ticari yarar birinci maksat olarak lanse edilmez. Bu tip fuarlara ilgili sivil toplum kuruluşu üyelerinin yanında bu guruba satış yapmak isteyen farklı firmalarda katılabilmektedir. MÜSİAD fuarı bu türün başarılı örneklerindendir.

 

SHOW FUARLARI

 

Bu tip fuarlarda hedef doğrudan halkın kendisidir. Fuarlar halka yönelik olduğundan medyada bolca yer bulur ve milyonlara varabilen sayıda kişinin ziyaret etmesi sağlanır. Bu fuarlar bir nevi canlı reklam mecrası olarak kullanılır. Ürünün halka doğrudan tanıtıldığı bu fuarlarda fuar organizatörü de giriş ücreti üzerinden hatırı sayılır cirolar yapar. Autoshow, Motoshow ve Boatshow gibi fuarlar bu kapsama girer.

 

PANAYIRLAR

 

Halk yine başroldedir. Fakat bu sefer halka direkt ürün satışı ve elden teslim yapıldığından bu fuarlara panayır veya kapalı pazar demek daha doğru olur. Kitap fuarı bu tip fuarların en üst segmentinde yer alır. Diğerlerinde ise tarhanadan bulgura, kozmetikten deterjana kadar herşey farklılık vurgusu ile bolca pazarlanır. Hediyelik eşya fuarları ile yöresel özellikli fuarlar da bu organizasyonlara örnek olarak verilebilir.

 

Belki zorlansa birkaç spesifik sınıflandırma daha yapılabilir. Bu sınıflandırma hem katılımcıların hem de fuar ziyaretçisinin mutlaka bilmesi gereken bir konudur. Bu bilgiden yoksun iseniz ilgilendiğiniz fuarla sizin hedefleriniz arasındaki farklılık zaman ve para kaybetmenize sebep olabilir.

 

İyi haftalar.

Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları