Tarih : 03.10.2013 - 17:34

Ortadoğu'nun Merkezi İstanbul!

Son 10 yılda elde ettiğimiz ekonomik başarı ve istikrarlı ekonomi haliyle yabancıların ilgisini çekti. Bu başarılara paralel olarak her alanda yatırım için geldiler ve gelmeye devam ediyorlar. Fuar organizasyonu açısından baktığımızda dış yatırımcıların diğer sektörlerin ortalamalarının üzerinde bir ilgi ile ülkemize geldiklerini görüyoruz. Öyle ki, dünyanın dev fuar şirketleri Türkiye'de düzenlenen fuarları satın alma yarışına girdi. Fuar organizatörlerimiz agresif tekliflerle gelen iştahlı alıcıların ilgisinden oldukça memnun görünüyorlar. Bu yatırımlara birkaç örnek vermek gerekirse;

 

İngiliz Tarsus Group;  Züccaciye fuarını düzenleyen Life Medya , Çiçekçilik fuarlarının organizatörü CYF Fuarcılık ve Asansör, Sign ve Rew fuarlarını düzenleyen İFO Fuarcılık şirketlerinin büyük ortağı oldu.

 

İngiliz - Hong Kong menşeli şirket olan UBM Group; Jewelry fuarını tertipleyen Rotaforte ve Anne Bebek Çocuk İhtiyaçları Fuarı'nın organizatörü EFEM Fuarcılığın hisselerini aldı. Ayrıca Katkı Maddeleri Fuarı ile pazara giriş yaptı.

 

ITE Group PLC uzun süreden beri Türkiye Merkezli Euf Fuarcılık şirketi ile Mobilya, Tatef, Kırtasiye, Gıda. Promosyon Fuarlarını düzenliyor. ITE Group ayrıca geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin yapı fuarlarının yegane düzenleyicisi olan YEM Yapı Endüstri Merkezi'nin %85'ine sahip oldu.

 

Dünya devlerinden REED Fuarcılık; TÜYAP'ın düzenlediği Ambalaj, Expomed ve Gıda fuarlarında TÜYAP'ın ortağı oldu.

 

Hannover Messe İstanbul Fuarcılık; CeBIT Eurasia, Domotex ve Travel Turkey Fuarlarının organizatörü durumunda. Bunun yanında sayılı ısıtma soğutma fuarlarından SODEX bu grubun bünyesinde katıldı. Messe Frankfurt Fuarcılık ile birlikte Automechanika İstanbul Fuarı'nı düzenliyorlar. Hannover Messe Ankiros Fuarcılık demir çelik, alüminyum ve döküm sektörüne yönelik fuarları tertip ediyor.

 

Messe Stuttgart Ares Fuarcılık; Ibatech, Photo Digital gibi yerleşik fuarların yanısıra Ankara'da pek çok ihtisas fuarının organizatörü durumunda bulunuyor.

 

Ayrıca ismini saymakla bitiremeyeceğimiz yurt dışı fuar zincirlerinin Türkiye organizasyonlarını bu listeye ilave edebiliriz. Bugünlerde düzenlenen ve ülkemize henüz giriş yapan reklamcılık fuarı Fespa Eurasia bunlar arasında. Oyuncak fuarımız Toyzeria'nın Spielwarenmesse Middle East adlı şirkete satıldığını yeni öğrendim.

 

Fuarcılık alanındaki yabancı ilgisini yalnızca ekonomik gelişmelerle açıklamaya çalışmak eksik bir değerlendirme gibi geliyor bana. Siyasal istikrarın hızla bozulduğu Ortadoğu'da Dubai gibi çekim merkezlerinin cazibesini kaybettiğini görüyoruz. Uzunca bir süre bu bölgenin istikrara kavuşamayacağı hesaplanırken İstanbul, Ortadoğu pazarının güvenli kapısı olarak kendisini gösteriyor. Olimpiyatların eşiğinden dönmüş, Kültür Başkentliği görevini layıkı ile yerine getirmiş İstanbul acaba dünyada söz sahibi fuar kentlerinden biri olabilecek mi? Dünya fuarcılığının devleri yaptıkları yatırımlarla buna hazır görünüyorlar. Ancak İstanbul fuar alanı konusundaki yetersizliklerin yanı sıra,  hukuki altyapı zaafiyetinden doğan gereksiz rekabet ve kavgalarla kendisine gösterilen bu teveccühe henüz layık bir görüntüde değil. Bununla birlikte maalesef mevcut siyasal irade, fuarcılığın bas bas bağıran yatırım ve reform ihtiyacını henüz farkedebilmiş gibi görünmüyor.

Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları