Tarih : 13.02.2023 - 09:59

Fuarlar İptal Edilmeli mi ?

Milletçe yüzyılın felaketi olarak adlandırılan bir depremin altından kalkmaya çalışıyoruz. Bu konuda devletimizin, vatandaşımızın ve tüm kurumlarımızın imrenilecek bir mücadele ile zamana karşı yarışını hep birlikte izliyoruz.

 

İşin duygusal tarafını uzatarak sizi daha fazla üzmeden felaket nedeni ile bu dönemdeki fuarlar için nasıl kararlar alındığına dair bana ulaşan bilgileri ve yakın dönem fuarların durumu ile ilgili görüşlerimi arz etmek istiyorum.

 

6 Şubat Pazartesi öğle saatlerinde felaketin boyutlarının anlaşılması ile en hızlı tepki Tüyap ta o hafta düzenlenecek olan Emitt turizm fuarından geldi. Fuarın tatil tercihlerine yönelik olması nedeni ile hızlı refleks göstererek iptal edilmesini takdir edilecek bir davranış olarak görüyorum. Aynı hafta 8 Şubat Çarşamba günü başlayan Linexpo ve Ifco fuarları ise standların kurulmuş olması ve ihtisas fuarı niteliği taşıması nedeni ile iptal edilmedi fakat mütevazi bir havada gerçekleştirildi. 10 Şubat itibariyle ülke genelinde yakın tarihli toplam 10 fuar ileri tarihlere ertelenmiş ya da iptal edilmişti. Mesela 16-18 Şubat ta yapılması gereken Tüyap İplik fuarı, katılımcılarının önemli ölçüde deprem bölgelerinden gelecek olması dolayısı ile 1-3 Haziran 2023 e ertelendi. İnsanlarımızın her gün gelen içler acısı görüntülerle değil bir fuar ziyareti, günlük aktivitelerini bile yapamaz bir psikolojide olmaları nedeni ile bu tip ertelemeleri doğal ve doğru buluyorum. Ancak dün ve bugün kulağıma gelen bazı gelişmeler bizim her konuyu olduğu gibi ertelemeleri de abarttığımızı düşündürmektedir. Neden böyle düşündüğümü anlatmadan evvel bir durum tesbiti yapmak yerinde olacaktır.

 

100 e yakın ülkeden gelen arama kurtarma ekibi ile birlikte devletimizin ve milletimizin tüm unsurları, yaklaşık 300 km ye ulaşan bir hatta insan üstü bir mücadele yürütmektedirler. Bu çalışmalarda hayatta kalanların çıkarılmasına yönelik gayretlerin depremin birinci hafta sonuna geldiğimiz bu dönemde giderek azalan bir umutla devam ettiğini görüyoruz. Hayat kurtarma çalışmaları tamamlandığında bir yandan şu anda devam eden enkaz kaldırma faaliyetlerinin hız kazanarak vefat eden tüm vatandaşlarımıza kısa sürede ulaşılacağı öngörülmektedir. Yetkililerden edindiğim izlenim Şubat sonuna kadar enkaz altından tüm vatandaşımızın çıkarılmış olacağı yönündedir. Bugün gösterdiğimiz bu mücadele daha sonra yaraları sarma ve şehirleri yeniden inşa etme sürecine evrilecektir. Depremin ülke ekonomisine getireceği muazzam yükün bertaraf edilmesi için devletimiz ve özel sektörümüz el ele çalışmaya devam edecektir.

 

Depremin üzerinden henüz bir hafta geçmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı kurumlar bütün binaların taranarak hasar durumuna göre sınıflandırılmasına başlamışlardır. Bir hafta içinde 10 ildeki tüm binaların üçte birini inceleyip raporlamışlardır. Bu çalışma vatandaşlarımızın hasarsız evlere tekrar girebilmesi kadar yapımına başlanacak yeni konutlar için ön hazırlık niteliği taşımaktadır. Yani bir yandan enkaz kaldırılırken diğer yandan yeniden inşa süreci başlatılmıştır. 

 

Öte yandan tüm ülkede devam eden üretim ve ihracat faaliyetlerinin, bölgede faaliyet gösteren ve nisbeten daha az etkilenen Gaziantep ve Adana gibi illerimiz başta olmak üzere Mart ayı başından itibaren normale döneceği öngörülmektedir. Fakat aldığımız duyumlara göre, Mart ayında yapılacak pek çok fuar için ükenin her tarafından katılımcıların önemli bir bölümünün erteleme veya iptal yönünde dilekçe verdikleri söylenmektedir. Henüz olayın sıcaklığını hissettiğimiz şu günlerde bir ay sonra düzenlenecek bir fuarın iptal edilmesini istemek duygusal olarak normal görünse de hayatın doğal akışına uygun görünmemektedir. Bilhassa yurtdışından gelecek ziyaretçilerin bu tarihlerde yapılacak uluslararası fuarlarımızı pas geçip alternatif pazarlara yönelmesi ekonomimiz açısından hiç istenmeyecek bir durumdur. 23 Mart tan itibaren başlayan ramazan ayı nedeni ile fuarlara bayram sonuna dek verilen 35 günlük arayı da göz önüne alırsak, yaz dönemine kadar fuar alanlarının dolu olması nedeniyle, ertelenecek fuarların kısa ve orta vadede düzenlenmesi yerine iptal edilerek bir yıl ara verilmesi gündeme gelecektir. Bu durum en çok dövize ihtiyaç duyulacak böyle bir dönemde hiç tercih edilmemesi gereken bir şeydir.

 

Duygularımızı alt üst eden bu felaketten bir yandan dersler çıkarırken diğer yandan maddi ve manevi yaralarımızı hızla sarmaya motive olacağız. Depremde kaybettiklerimizden geride kalanlara özel sektörümüzün yapacağı en büyük iyilik, her zamankinden daha fazla çalışmak ve üretmek olmalıdır. Fuarcılık sektörü de aynı gayretle ürünlerimizin doğru pazarlara ulaşmasına yardımcı olan tarafta olmaya devam edecektir.

 

Saim BOZDEMİR

Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları