Tarih : 30.03.2014 - 13:20

Fuarlar kazandırır, iyi ama hangisi?

İlk kez katılmayı düşündüğünüz fuarın size faydalı olup olmayacağını nasıl anlarsınız? Sektörünüze hitap eden tüm fuarlara gözü kapalı katılmak her zaman düşündüğünüz neticeyi verebilir mi? Fuarlara katılmak kuşkusuz çok faydalı; ama tercihlerinizi doğru yapmazsanız siz de fuar küskünleri arasında yerinizi alırsınız. Ülkemizde onlarca organizatör, yüzlerce fuar düzenliyor. Yurtdışında düzenlenen fuarlar ise uçsuz bucaksız bir deniz. Öyleyse sınırlı kaynaklarınızı boşa harcamak istemiyorsanız gelin size bir kaç ipucu verelim...

 

Birim fiyatı ucuz ve satış için baskı yapan fuarcılardan uzak durun!

 

Çünkü büyük ihtimalle fuar kendini sektöre henüz ispatlayamamış ve yeterince güç kazanamamıştır. Can çekişen bir fuarın oksijen tüpü olmayı reddedin. Bırakın ölsün o fuar.

 

Fuara kimler katılıyor? Sektörün büyükleri önden yer ayırtmış mı?

 

İkinci lig firmalarının katılımından ibaret bir fuar için yapılan övgü dolu sözlere pek kanmayın. Büyük firmaların daha büyük gözleri vardır. Onların dönüp bakmadıkları fuarlarda sizin oltaya da büyük balık gelmeyecektir.

 

Ne olmuş ne ölmüş fuarlara dikkat edin!

 

Bu tip fuarlar ikiye ayrılır;

 

Birincisi, sektör küçüktür. Fuarın hacmi pek artmaz ama sektördeki firmaların her yıl düzenli olarak katıldığı verimli bir fuar olabilir. Katılımcıların o fuara hep aynı ilgiyi göstermesi iyi bir işarettir.

 

İkinci tipte ise fuar küçüktür. Katılan memnun kalmayınca bir daha katılmaz. Ama organizatör o firmaların yerine tabiri caiz ise yeni kekler bulur. Doldur boşalt yöntemi ile her sene katılımcısı değişen ve sektörü sömüren fuarlar ortaya çıkar. Bu fuarlardan aslandan kaçar gibi kaçın.

 

Derneklerin güdümünde düzenlenen büyük fuarların içi boş olabilir!

 

Herkes oradadır. Sektörel derneklerin iki tanesinin destek vermesi ile kocaman fuarlar ortaya çıkar. Ama bu durum fuarın gücünü göstermez. Dernekler maalesef fuarcılarla büyük pazarlıklar yaparak maksimum tavizleri alırlar. Fuar organizatörü kalan kısıtlı bütçe ile iyi bir tanıtım yapamayabilir. Fuara gelenler derneklerin etki alanında olan ziyaretçilerden ibaret olabilir. Bu da hacmi büyük fakat etkisi düşük bir fuar anlamına gelecektir.  Laf aramızda organizatörler derneklerle iyi geçinirler, fakat onları pek sevmezler.

 

Yer bulmakta zorlandığınız fuarları takip edin!

 

Bu fuarlar verimli organizasyonlardır. Katılanların memnuniyeti yeni katılımcıları tahrik etmektedir. Fuar sürekli büyümektedir. Öyle ki sahip olduğu alanı büyütmek isteyen firmaların talebi karşılanmadığı gibi yeni katılımcı adayları kibarca reddedilmektedir. Sektörün fuara katılım iştahı her yıl devam ediyorsa aradığınız tam da bu fuar olabilir.

 

Ürünlerinizin potansiyel alıcısı olan bölgelerde yapılan ulusal fuarlara ilgi gösterin

 

Antalya'da otelcilik fuarının, Konya ve Bursa'da tarım fuarının markalaşması bu duruma örnek teşkil eder. Potansiyel alıcı kendi yöresine yakın ulusal fuarlara büyük ilgi gösterir. 

 

Bana fuarın adını değil kimin organize ettiğini söyle!

 

Organizatörün vizyonu fuarın başarısında belki de en büyük etkendir. Katılmayı düşündüğünüz fuardan çok o fuarı kimin organize ettiğini araştırın. Bazı organizatörler yalnızca ticari hedeflere kilitlenmiş olduğundan, sektör yararını gözardı edecek kadar bencilleşmiş olabilirler. Doğru düzgün çalışmazlar, tanıtım yapmazlar, yalnızca size birkaç m2 daha yer satabilmenin derdine düşmüşlerdir. Fuara iştirak etmeniz bazen organizatörün kurduğu ticari puzzle'ın küçük bir parçası olmanın ötesinde bir anlam ifade etmez.

 

Her katılımcı aynı fuardan aynı neticeyi almaz!

 

Fuarlar sektörel olsa da aslında o sektöre bağlı pek çok alt branşı temsil ederler. Her alt branştan katılımcı fuardan aynı neticeyi almaz. Bu durum ziyaretçi profili ile yakından ilgilidirrünlerimin potansiyel alıcıları hangi fuarları ziyaret ediyor?" sorusuna cevap arayın.

 

Her fuara atlamak yerine seçtiğiniz fuarlara para harcayın!

 

Sene içinde sektörünüzde düzenlenen tüm fuarlara katılmak zorunda değilsiniz. Tüm bütçenizi alan kiralarına harcarsanız zayıf görünümlü standlara mahkumsunuz demektir. Bunun yerine daha az sayıda fuara katılarak stand yapımı için olabildiğince bütçe ayırmanız daha doğru olur. İsterseniz sektörünüzün 1 numarası olun. Sizi tanımayanlar standınızın görünümüne göre hakkınızda hüküm verirler. Gücünüzle uyumlu bir stand, hedeflediğiniz netice bakımından sandığınızın üstünde bir öneme sahiptir.

 

Yurtdışı katılımlarınızda hedef pazarlardaki en güçlü fuarları tercih edin

 

Yurtdışı fuarlar bazen büyük maliyetler getirir. Milli katılım yapılan fuarlardaki teşvikler masraflarınızı hafifletecektir. Birim metrekare fiyatının pahalı olmasını önemsemeyin. Dünyaca kabul görmüş bir fuarda gerekirse küçük bir alan rezerve ettirin. Gecekondu mahallesinde çok katlı bir mağaza bazen lüks alışveriş merkezinde küçük bir banko kadar kazandırmaz.

 

Hepinize doğru tercih ve bol kazançlar diliyorum.

Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları