Tarih : 31.10.2020 - 01:25

Diyarbakır' da Fuarcılık ALZ Grup ile büyüyecek

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile ALZ Grup Uluslararası Fuarcılık Kongre ve Danışmanlık A.Ş arasında Diyarbakır’da fuarcılıkta yeni yol haritası belirlenerek, yeni nesil  fuar  ve  butik kongreler yapmak amacıyla  iş birliği protokolü imzalandı. Yapılan protokolün ardından Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezinin adı “Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi” olarak değiştirildi.

 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile ALZ Grup arasında düzenlenen protokole DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkan Vekili Şeyhmus Ayhan, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, DTSO Fuar Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Deniz ile STK Temsilcileri katıldı.

 

İmza töreni öncesi açıklama yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya Diyarbakır’ı bundan böyle  yalnızca fuarcılığın değil kongre sektörü içinde  cazibe merkezi haline getireceklerini söyledi.

 

Başkan Kaya, Diyarbakır TSO Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi; Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Bölge Oda ve Borsaları, Esnaf Odaları, KOSGEB, Kalkınma Ajansı, İş dünyası Sivil Toplum Kuruluşları işbirliğinde gerçekleştirilen birbirinden değerli fuar organizasyonları ile bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirterek,” Diyarbakır Bölgesel fuarcılıkta önemli bir marka haline gelen Diyarbakır, komşu ülkelerden gelen iş insanlarının da ilgisine mazhar olmayı başarmıştır.” dedi.

 

YENİ MODEL İNŞAA ETTİK

 

Kaya, Fuarcılığın Diyarbakır’daki 20 yıllık başarılı seyri, Çin’de başlayıp kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 pandemisi nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Diyarbakır’da da bu yılın Mart ayı itibariyle maalesef duraklamak durumunda kaldığında anlatarak,” Fuarcılık Sektöründeki bu süreci proaktif bir biçimde yöneten Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmiş ülkemizdeki dönüşümün analizi noktasında da ciddi mesai harcamıştır. Ülkemizde faaliyet gösteren pek çok fuar organizasyon şirketinin tepe yöneticileri ile gerçekleştirilen toplantılar ve fuar merkezi yatırımcısı kamu kurum ve kuruluşları ile gerçekleştirilen görüşmelerin sonucunda Diyarbakır Fuarcılığında yeni bir model geliştirilmesi zaruretini görüp, bu kapsamda yeni modeli ortak akıl yöntemiyle inşaa etmiştir.” şeklinde konuştu.

 

ALZ Grup Uluslararası Fuarcılık Kongre ve Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Alagöz ise Hükümetin aldığı pandemi tedbirleri kapsamında fuarların düzenlenmesinin 6 ay süreyle duraklatıldığını ve  kapalı alan fuarcılığın 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle kontrollü olarak yeniden başlatıldığını belirterek,” Dünya kongre sektörünü de dönüştüren pandeminin, dev organizasyonlar yerine daha küçük sayıda kitlelerin bir araya getirildiği butik kongrelerin doğmasına vesile olması beklenmektedir.  Diyarbakır TSO, ALZ Grup işbirliğinde bu yeni trendi yakından takip ederek Diyarbakır’ın bu yeni nesil butik kongrelere ev sahipliği yapabilmesine yönelik etkin bir çalışma yürütecektir. Bu sayede Diyarbakır yalnızca fuarcılığın değil kongre sektörünün de cazibe merkezi haline getirilecektir.” dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile ALZ Grup arasında   oluşturulan 12 Maddelik protokol katılımcılar ile birlikte imzalandı.

 

12 MADDELİK PROTOKOL

 

1-) Diyarbakır Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezimiz, bu projenin yatırımcı kuruluşu Diyarbakır TSO’nun iştiraki olan Diyarbakır Fuarcılık A.Ş. ile ülkemiz fuarcılık sektörünün ve iş dünyasının başarılı çalışmaları ve yenilikçi vizyonu ile çok yakından tanıdığı ve bildiği sevgili Cihat ALAGÖZ’ün kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ALZ Grup Uluslararası Fuarcılık Kongre ve Danışmanlık A.Ş. işbirliğinde yürütülecektir.

 

2-) Fuar ve Kongre Merkezimizde düzenlenecek fuarlara ilişkin satış, pazarlama ve teknik hizmetler, geçmiş dönemde de fuar merkezinin yöneticiliğini başarılı bir biçimde yürüten sevgili Velat EKTİRİCİ’nin Genel Müdürlüğü’nde yine geçmiş dönemde kendisine bağlı çalışan satış, pazarlama ve teknik ekip marifetiyle yürütülecektir. Bu deneyimli kadro, Diyarbakır TSO’nın iştirak şirketi bünyesinde çalışmalarını yürütecektir. Böylece, Diyarbakır Fuarcılığına ilişkin tüm bilgi birikimi, deneyim ve fuarcılık veri havuzunun Diyarbakır’ın kendi bünyesinde toplanması sağlanacaktır.

 

3-) Diyarbakır fuarcılığını İl ya da bölge fuarcılığı kimliğinden uluslararası bir kimliğe dönüştürme vizyonumuz kapsamında Fuar Merkezimizin adı “Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi” olarak değiştirilmiştir.

 

4-) Fuar Merkezimizde düzenlenecek fuarların katılımcı ve ziyaretçi deseninin bölgesellikten uluslararası boyuta taşınabilmesini teminen, dünya fuarcılık sektörünün önde gelen aktörleri ile işbirliği kurularak karşılıklı ülke temsilcilikleri tesis edilmek suretiyle başta Avrupa Birliği, Bağımsız Devletler Topluluğu, Kuzey Afrika ve Orta Doğu olmak üzere Diyarbakır’da düzenlenen fuarların dünyanın dört bir tarafındaki temsilcilikler kanalıyla satış ve pazarlama faaliyetleri yürütülürken bu ülkelerin fuarlarına ilişkin benzer çalışmalar da Diyarbakır Fuarcılık A.Ş. tarafından yürütülecektir.

 

5-) Pandemi nedeniyle satış ve pazarlama kadrolarını küçülten yurt içi fuacılığın aktörleri ile de işbirliği anlaşmaları yapılarak bu şirketlerin rekabetçi üstünlüklerinin olduğu şehirlerdeki satış ve pazarlama çalışmaları bu işletmelerle işbirliği içerisinde yürütülürken, bu işletmelerin bölgemizdeki faaliyetlerinin temsilciliği Diyarbakır Fuarcılık A.Ş. tarafından yürütülecektir.

 

6-) Diyarbakır Fuarcılık A.Ş. tarafından ALZ Grup işbirliğinde düzenlenecek fuarlara ilişkin planlama bir yıl öncesinden ilan edilecek, boşta kalan konu başlıklarında rekabetçi üstünlüğe sahip fuar organizasyon şirketleri ile etkin bir biçimde diyalog kurularak boşta kalan konu başlıklarında kaliteli fuarların Diyarbakır’a kazandırılması sağlanacaktır. Bu nitelikteki fuarları düzenleyecek kuruluşlara da her türlü desteğin Diyarbakır TSO koordinasyonunda  sağlanmasına yönelik çalışmalar oluşturulan yeni yapı tarafından yürütülecektir.

 

7-) Diyarbakır Fuarcılığında yeni hedef, fuar alanı işletmeci kuruluşunun kar etmesi değil, şehrin ve bölgenin kar etmesi olacaktır. Yürütülen çalışmalardan ortaya çıkacak hasılanın, bölge fuarcılığının ve uluslararası ticaretin geliştirilmesine yönelik projelere kaynak olarak aktarılması hedeflenmektedir. Bu yeni hedef kapsamında Diyarbakır’da düzenlenecek yeni fuar projeleri belirlenirken temel öncelik fuarın şirkete bırakacağı kar değil bölge ekonomisine ve ticaretine sağlayacağı katkı olacaktır. Bu çerçevede, yıllardır Diyarbakır’da düzenlenmekte olan klasik fuar konu başlıklarının yanına bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere ortak akıl ile geliştireceğimiz yeni konu başlıklarında fuar düzenlenmesi hedeflenmektedir.

 

8-)Fuar istatistiklerinin bilimsel yöntemlerle en sağlıklı şekilde elde edilmesini ve yorumlanmasını sağlayacak alt yapı yatırımını gerçekleştirerek, yeni vizyonumuz kapsamında hedeflerimize ne kadar yaklaştığımızı ölçümleyebilecek, pazarlama ve diğer faaliyetlerimizi buna göre yönlendirebileceğiz. Bu sayede fuar istatistiklerimiz fuar alanı giriş turnikelerinin kaç kez döndüğünü gösteren sayılardan ibaret olmaktan çıkartılarak, hangi ülkenin hangi şehrinden, hangi sektörde faaliyet gösteren ve hangi ölçekte ticaret yapan işletmelerin ilgisine mazhar olduğumuzu en detaylı şekilde bizlere sunacak veriler haline getireceğiz. Bu veriler, Diyarbakır TSO öncülüğünde, akademisyenlerimizin işbirliğinde yorumlanarak bölge ekonomimizin öncül verileri haline getirilmesi de bir başka hedefimiz olacaktır.

 

9) Pandemi ile birlikte ülke gündemimizde bilinirliği artan sanal fuarcılık teknolojisini de fuarlarımız ile harmanlayarak hibrit fuar organizasyonları gerçekleştirmek hedefi yeni dönem yol haritamızda yer almaktadır. Fuar organizasyonumuza fiziki olarak getiremediğimiz yabancı iş insanlarını fuar katılımcısı firmalarımız ile sanal ortamda ikili iş görüşmeleri için biraraya getirerek katma değeri yüksek organizasyonlara imza atmak hedefindeyiz.

 

10-) Dünya kongre sektörünü de dönüştüren pandeminin, dev organizasyonlar yerine daha küçük sayıda kitlelerin biraraya getirildiği butik kongrelerin doğmasına vesile olması beklenmektedir.  Diyarbakır TSO, ALZ Grup işbirliğinde bu yeni trendi yakından takip ederek Diyarbakır’ın bu yeni nesil butik kongrelere ev sahipliği yapabilmesine yönelik etkin bir çalışma yürütecektir. Bu sayede Diyarbakır yalnızca fuarcılığın değil kongre sektörünün de cazibe merkezi haline getirilecektir.

 

11-) Fuar ve Kongre organizasyonlarından arta kalan zamanlarda alanın şehrimize ve bölgemizin sosyal ve kültürel hayatına anlamlı katkılar sağlaması amacıyla, fuar ve kongre merkezimizde konser, tiyatro, sergi gibi sanatsal ve kültürel etkinliklere evsahipliği yapmasına yönelik de aktif bir çalışma yürütmek önceliklerimiz arasında olacaktır.

 

12-) Diyarbakır’da kurguladığımız bu yeni iş modelimiz ve yol haritamızın ortaya çıkartacağı nitelikli projelerin, komşu ülkelerimizde de hayata geçirilmesine yönelik öncü rol üstlenmek de temel hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

Diğer Haberler