Tarih : 14.12.2020 - 16:45

Terra Madre Anadolu Gastronomi Fuarı 2022'de İzmir'de Düzenlenecek

Terra Madre Gastronomi Fuarı, 2022 yılında "Terra Madre Anadolu" ismiyle İzmir'de düzenlenecek.

 

Türkiye'deki Slow Food gruplarının ortaklığıyla hayata geçirilecek "Terra Madre Anadolu"nun uluslararası tanıtımı ise, Türkiye'nin ilk sanal fuar platformu olan "Digital İzmir Fair" kapsamında gerçekleşti.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İZFAŞ tarafından yapılan Türkiye'nin ilk sanal fuar platformu "Digital İzmir Fair" tamamı yerli alt yapısı ile üç gün boyunca katılımcılarına özlenen bir fuar deneyimi yaşattı. Sanal Fuar kapsamında ayrıca, Türkiye'de bir ilke imza atacak "Terra Madre Anadolu"nun ilk uluslararası tanıtımı gerçekleşti. 2019 Eylül ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Slow Food yetkilileriyle görüşmesi sonucu Slow Food Terra Madre Fuarı'nın Akdeniz ve Anadolu ayağının 2022'de İzmir'de yapılması kararı ile hazırlıklar başlamıştı. Hazırlıklar, Digital İzmir Fair sanal platformunda yapılan Olivtech - Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı ile görücüye çıktı. Sanal Fuar kapsamında kurulan "Terra Madre Anadolu" standına giden yerli ve yabancı ziyaretçiler tüm yeniliklerden haberdar olurken, tanıtılan yerel ürünler de uluslararası pazara açılma olanağı elde etti.

 

Türkiye'deki küçük üreticilerin kaderi değişecek

 

İlk kez 2012 yılında eş zamanlı düzenlenen Salone del Gusto ve Terra Madre, her kıtadan sıra dışı gıda çeşitliliğini iyi, temiz ve adil üreticilerin birer örneği olarak tek bir organizasyon altında birleştirdi. Ziyaretçiler yerel ve sağlıklı yiyeceklerin tadını çıkarıp, ilgili birçok aktiviteye katılırken, Terra Madre Gastronomi Fuarı sayesinde bu ayrıcalıklı ürünlerin arkasındaki çiftçiyi, balıkçıyı ve üreticiyi keşfetme fırsatı yakaladı. İzmir'de düzenlenecek Terra Madre Fuarı'na ise sadece İzmir değil, tüm Türkiye ve Akdeniz'den küçük üreticiler katılacak. Anadolu mutfağının ve tarım ürünlerinin tüm örneklerinin buluşacağı fuarda bugüne kadar ürettiğini pazarlamakta zorlanan üreticiler, yerel ürünlerini tüm dünyaya aracısız olarak tanıtacak. Fuarda Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerinden gelen gastronomik ürünler buluşacak. Fuar kapsamında üreticiler de bir araya gelerek sorunlarını konuşacak. Sağlıklı gıdaya erişim ve tarım konusunda çok sayıda panel ve çalıştay yapılacak. İzmir'de gerçekleşecek Terra Madre Anadolu'nun Türkiye ve Akdeniz'den yüzlerce yerel üretici ve binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapması hedefleniyor. Slow Food birlikleri ve diğer belediyeler aracılığı ile üreticilerin tek tek tespit edileceği fuarın hazırlık süreci ve bu sürecin yönetiminde Türkiye'den yüzlerce gönüllü yer alıyor.

 

"Verdiğimiz mücadeleyi farklı bir boyuta taşıyacağız"

 

Slow Food Teos Temsilcisi ve "Terra Madre Anadolu" ekibinde yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Danışmanı Şevket Meriç, fuarın İzmir'de gerçekleştirilecek olmasından heyecan duyduğunu belirterek, "2022 yılında gerçekleştirmeyi planladığımız Terra Madre Anadolu için güzel bir tanıtım gerçekleştirdik. Ülkemizin dört bir yanındaki Slowfood birliklerimizin ve Yeryüzü Pazarlarımızın da bilinirliğine de katkı sağlamış oluyoruz. Başka Bir Tarım Mümkün anlayışı ile yıllardır yerel ürün ve üreticiyi koruyabilmek adına verdiğimiz mücadeleyi Terra Madre Anadolu ile farklı bir boyuta taşımış olacağız. Çevreye duyarlı ve kadim bilgiler ışığında üretim yapan küçük üreticinin her zaman yanında olmanın verdiği güç ile bu fuarı da Slowfood birliklerimiz ile birlikte başarı ile gerçekleştireceğimize inanıyorum" dedi.

 

"Fuar sayesinde ilk defa dünya pazarına çıkan üretici ve kooperatifler var"

 

Terra Madre Anadolu'nun sanal fuardaki tanıtımının önemine de değinen Meriç, "İZFAŞ yeni bir fuarcılık anlayışı yazıp, yıllardır gerçekleştirmiş olduğu Olivtech Fuarı'nı bu yıl sanal ortamda hayata geçirerek kesintiye uğratmadı. Ülkeler arası sınırların teknolojik gelişmeler sayesinde ortadan kalktığı bu dönemde sanal olarak düzenlenen fuar sayesinde geniş kitlelere ulaşabildiğimizi düşünüyorum. Dijitalleşen kesim, yerel üreticilerin yeni hedef kitlesi. Çünkü alıcı kitle, dijitalleşen dünyada sürekli hareket ediyor. Fuar sayesinde ilk defa dünya pazarına çıkan üretici ve kooperatifler var. Bölgemizdeki yerel üreticiler ürünlerini dijital ortamda pazarlama fırsatı yakaladılar. Sınırların kalkmasıyla birlikte kentler ön plana çıkmaya başlayacak ve İzmir bu konudaki pazarlama payını artırarak çıtayı yükseltiyor. Böyle güzel bir alt yapı ile Sanal Fuar yapıldığı için tüm üreticilerimiz adına minnettarım" ifadelerinde bulundu.

 

Slow Food Nedir?

 

Küreselleşmeyle birlikte dünyanın dört bir yanına yayılan fast food (ayaküstü) yeme alışkanlığı, hem insan sağlığını hem de çevreyi ciddi bir şekilde tehdit ediyor. Fast food firmalarına ürün yetiştirmek için dünyanın dört bir yanındaki ormanlar yok edilerek tek tip ürün yetiştiren çiftlikler açılıyor. Gıdanın sürdürülebilirliği ve güvenliği de bu olumsuzluklardan etkileniyor. Bu karanlık tabloya alternatif oluşturan hareketlerin en önemlilerinden birisi de Slow Food (Yavaş Gıda). Bugün 160 ülkede aktif olarak varlık gösteren Slow Food, iyi, temiz ve adil gıda için farkındalık yaratmak ve sürdürülebilir projeler geliştirmek için de kolları sıvamış durumda. En başından beri üç sözcük 'Slow Food'u tanımlar: "iyi", "temiz", "adil". Yerel kültürün bir parçası olan, taze, çevreyi ve insan sağlığını tehlikeye atmadan üretim sağlayıp tüketiciler için ulaşılabilir fiyatlar sağlayan bir yeme alışkanlığı anlamına gelir. 'Slow Food' gıdanın çevre, tarım, siyaset, kültür gibi hayatın pek çok yüzü ile ilişkili olduğuna inanır. 'Slow Food' hareketini en önemli etkinliği ise, dünyanın en büyük gıda fuarına dönüştüren Terra Madre ve Salone Del Gusto oldu. İlk kez 2012 yılında eş zamanlı düzenlenen Salone del Gusto ve Terra Madre, her kıtadan sıra dışı gıda çeşitliliğini iyi, temiz ve adil üreticilerin birer örneği olarak tek bir organizasyon altında birleştirdi.Kaynak:Investing

Diğer Haberler